Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Ферментативний каталіз

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.M.11
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Мельник Степан Романович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати наукові основи каталізу;
• мати поняття про будову, структуру і фізико-хімічні властивості ферментів-каталізаторів.
• знати принципи та механізм дії ферментів, розуміти причини прискорення ферментом біохімічної реакції.
• знати кінетичні закономірності каталітичних ферментативних процесів.
• проводити комплексні дослідження для визначення фізико-хімічних і каталітичних властивостей ферментів.
• вибирати ефективний каталізатор-фермент для конкретної реакції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• пререквізити:
• Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
• Методологія наукових досліджень.
• Інноваційні харчові технології.
кореквізити:
• Технологія дріжджів.
• Технологія вина.
• Технологія пива та безалкогольних напоїв.
Короткий зміст навчальної програми:
Класифікація каталітичних реакцій та основні принципи каталізу. Механізми каталітичних реакцій. Структурна організацій ферментів та їх субстратна специфічність. Загальні уявлення про дію ферментів. Функціональні групи ферментів та їх роль в каталізі. Коферменти, простетичні групи і активатори ферментів. Механізм ферментативних реакцій. Основні поняття кінетики ферментативного каталізу. Біосинтез ферментів і регуляція ферментного апарату клітини.
Рекомендована література:
1. Виноградова, Р. П. Молекулярные основы действия ферментов : [Учеб. пособие для биол. спец. ун-тов]. - Киев : Вища школа, 1978. - 279 с.
2. Березин, И. В. Основы физической химии ферментативного катализа: учеб. пособие [Текст] / И. В. Березин, К. Мартинек. – М.: Высш. шк., 1977. – 280 с.
3. Клёсов, А. А. Ферментативный катализ [Текст] : учеб. пособие для хим. спец. ун-тов : в 2 ч. / А. А. Клёсов, И. В. Березин . - М. : Изд-во Моск. ун-та, 1980. Ч. 1: Специфичность ферментативного катализа (простые субстраты). - 1980. - 264 с.
4. Грачева, И. М. Лабораторный практикум по технологии ферментных препаратов [Текст]. И. М. Грачева, Ю. П. Грачев, М. С. Мосичев и др. - М: Легкая и пищевая промышленность.1 982. - 240с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)