Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Технологія мікробної біомаси
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.21
Кількість кредитів: 8
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Шевчук Лілія Іванівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати теоретичні основи мікробіологічних процесів, що лежать в основі технологій продуктів бродіння і виноробства;
• знати морфологічні, фізіологічні та культуральні особливості мікроорганізмів, які використовують при виробництві мікробної біомаси;
• вміти оцінити вплив технологічних чинників при виробництві мікробної біомаси;
• вміти управляти виробничими процесами, приймати раціональні технічні й технологічні рішення та грамотно і безпечно використовувати мікробні біомаси.
• знати морфологічні, фізіологічні та культуральні особливості мікроорганізмів, які використовують при виробництві мікробної біомаси;
• вміти оцінити вплив технологічних чинників при виробництві мікробної біомаси;
• вміти управляти виробничими процесами, приймати раціональні технічні й технологічні рішення та грамотно і безпечно використовувати мікробні біомаси.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
Інноваційні харчові технології
Мікробіологія бродильних виробництв і виноробства
Технологія дріжджів
Інноваційні харчові технології
Мікробіологія бродильних виробництв і виноробства
Технологія дріжджів
Короткий зміст навчальної програми:
Основні поняття біомаси та шляхи її використання. Мікробіологічний синтез. Найбільш важливі продукти мікробіологічного синтезу. Сировина для виробництва мікробної білкової біомаси. Типи культивування мікроорганізмів та їх особливості. Особливості технології одержання мікробної біомаси хлібопекарських дріжджів. Інноваційні технології отримання високопродуктивних штамів дріжджів на основі біотехнологічних методів. Біологічна цінність дріжджового білку. Технологія одержання бактеріальних концентратів. Сухі препарати. Рідкі пробіотики. Технологічний цикл одержання бактеріальних препаратів. Цикл одержання баккоконцентратів. Особливості технології виробництва сухих заквасок.
Рекомендована література:
1. Підгорський В.С. Інтенсифікація технологій мікробного синтезу / В.С. Підгорський, Г.О. Іутинська, Т.П. Пирог // К.: «Наукова думка», 2010. — 328 c.
2. Холькін Ю.І. Безстічна технологія в гідролізно-дріжджовому виробництві / Ю.І. Холькін, В.Л. Макаров, В.А. Йолкін // - М.: ОНТІТЕІмікробіопром, 1983.
3. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: для студ. вищих навчальних закладів / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш // – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
2. Холькін Ю.І. Безстічна технологія в гідролізно-дріжджовому виробництві / Ю.І. Холькін, В.Л. Макаров, В.А. Йолкін // - М.: ОНТІТЕІмікробіопром, 1983.
3. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: для студ. вищих навчальних закладів / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш // – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
Методи і критерії оцінювання:
• Письмовий контроль (лабораторні роботи, контрольна робота) - (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)