Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.16
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
– Розуміння сучасного рівня технологій продуктів бродіння і виноробства та перспектив їх розвитку в Україні та за її межами;
– знання теоретичних основ мікробіологічних процесів, що лежать в основі технологій продуктів бродіння і виноробства;
– знання морфологічних, фізіологічних та культуральних особливостей мікроорганізмів, які спричиняють бродіння, зустрічаються у сировині, напівпродуктах, а також можуть розвиватися у готових продуктах бродильних виробництв і виноробства;
– уміння використовувати раціональні способи стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва;
– здатність виявляти контамінантну мікрофлору, аналізувати причини її виникнення, використовувати методи запобігання та боротьби з цими явищами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
–Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
– Інноваційні харчові технології.
Кореквізити:
– Технологія вина;
– Технологія пива та безалкогольних напоїв;
– Технологія дріжджів.
Короткий зміст навчальної програми:
Чисті культури дріжджів у технологіях продуктів бродіння та виноробства. Методи виділення та зберігання чистих культур дріжджоподібних грибів. Культивування дріжджів у технологіях продуктів бродіння і виноробства. Способи стимулювання життєдіяльності промислових мікроорганізмів залежно від вимог виробництва. Мікрофлора сировини, яку використовують у технологіях продуктів бродіння і виноробства. Характеристика мікрофлори проміжних продуктів і готової продукції бродильних виробництв і виноробства. Способи запобігання та боротьби з контамінантною мікрофлорою у технологіях продуктів бродіння і виноробства.
Рекомендована література:
1. Яворська Г.В., Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с.
2. Микробиология пива / Прист Ф. Дж., Й. Кэмпбелл (ред.); пер. с англ. Под общ. ред. Т. В. Мелединой и Тыну Сойдла. — СПб: Профессия, 2005. — 368с.
3. Бурьян Н.И. Микробиология виноделия. - Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач» УААН, 1997. - 431с
4. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=565.
Методи і критерії оцінювання:
– Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%).
– Екзамен (70 %).