Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.15
Кількість кредитів: 8
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Мельник Степан Романович, доцент Хлібишин Юрій Ярославович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• володіти основними технологічними, технічними і техніко-економічними термінами і поняттями, знати вимоги стандартів до якості сировини, допоміжних матеріалів і готової продукції;
• знати наукові основи сучасних технологічних процесів виробництва спирту і лікеро-горілчаних напоїв, способи їх практичної реалізації;
• знати принципи технології спирту, горілок, лікеро-горілчаних напоїв та напівфабрикатів – спиртових морсів, настоїв, ароматних спиртів, цукрового сиропу, колеру, спиртованого соку, раціональні способи очистки води;
• знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції та зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, енерго- і ресурсозбереження, екологічний стан діючих виробництв;
• знати способи утилізації відходів і побічних продуктів виробництва, шляхи зменшення та знешкодження шкідливих промислових викидів і стоків;
• вміти розробляти і вдосконалювати технологічні процеси виробництва спирту, горілок та лікеро-горілчаних напоїв, спиртованих соків, морсів, настоянок і ароматних спиртів з застосуванням сучасних методів масообміну;
• вибирати оптимальні режими і параметри технологічних процесів, вирішувати завдання підвищення якості продукції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
prerequisites:
• Innovative Food Technology.
co-requisites:
• Yeast Technology.
• Beer and Non-alcoholic Beverages Technology.
• Wine Technology.
Короткий зміст навчальної програми:
Характеристика та історія розвитку виробництва спирту і лікеро-горілчаних напоїв. Загальна характеристика продукції та виробництва. Перспективи і завдання галузі. Сировина і допоміжні матеріали виробництва спирту. Підготовка крохмалистої сировини до переробки. Водно-теплова (термоферментативна) обробка крохмалевмісної сировини. Оцукрювання замісів з крохмалистої сировини. Приготування сусла з меляси. Культивування дріжджів. Бродіння сусла. Виділення спирту з бражки і його ректифікація. Технологія спирту етилового технічного. Енерго- і ресурсозюберігаючі технології спиртового виробництва. Використання побічних продуктів і відходів виробництва спирту. Характеристика технологічної води. Вимоги до води для лікеро-горілчаного виробництва. Кондиціювання та приготування води з заданим сольовим складом. Хімічна будова і фізико-хімічні властивості етилового спирту та водно спиртових розчинів. Приготування та рецептури горілок та лікеро-горілчаних виробів. Рослинна сировина у виробництві лікерів та настоянок. Приготування спиртованих соків та морсів. Приготування спиртованих настоянок. Приготування ароматних спиртів. Допоміжні компоненти у лікеро-горілчаному виробництві та їх характеристика. Приготування лікерів, наливок, настоянок. Методи технологічного та хімічного контролю виробництва. Класифікація і асортимент напоїв. Оцінювання якості напоїв: значення органолептичних досліджень, смак та смакові відчуття, бальна оцінка напоїв. Вилучення спирту з відходів виробництва.
Рекомендована література:
1. Технологія спирту. В.О.Маринченко, В.А.Домарецький, П.Л.Шиян, В.М.Швець, П.С.Циганков, І.Д.Жолднер/Під ред. проф. В.О.Маринченка. – Вінниця: “Поділля – 2000”, 2003. – 496 с.
2. Бурачевский И.И. Производство водок и ликероводочных изделий/ [Бурачевский И.И., Зайнуллин Р.А., Кунакова Р.В., Поляков В.А., Федоренко В.И.]. – М.: ДеЛи принт, 2009. – 324 с.
3. И.И.Бурачевский, К.И.Скрипник. Современные способы получения полуфабрикатов ликеро-водочного производства. – М.: Пищевая промышленность, 1981. – 135 с.
4. Полыгалина Г.В. Технохимический контроль спиртового и ликеро-водочного производств. – М.: Колос, 1999. – 336 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)