Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Технологія ферментних препаратів
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.M.10
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Мельник Юрій Романович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати наукові основи сучасних технологічних процесів одержання ферментних препаратів і способи їх практичної реалізації;
• знати основні принципи технології ферментних препаратів та умови здійснення технологічних операцій;
• знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції і зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, екологічний стан діючих виробництв;
• знати вимоги стандартів до якості основної сировини, допоміжних матеріалів і цільової продукції;
• знати схему і методи хіміко-технологічного і мікробіологічного контролю виробництва;
• знати сучасні та перспективні способи утилізації відходів і вторинної сировини основного виробництва, шляхи зменшення та знешкодження шкідливих промислових викидів і стоків;
• вміти розробляти та вдосконалювати принципові і апаратурно-технологічні схеми виробництва ферментних препаратів;
• вміти вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, створювати ефективні технології з використанням існуючої науково-технічної інформації;
• вміти обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати та аналізувати технологічні ситуації, рівень екологічності виробництва.
• знати основні принципи технології ферментних препаратів та умови здійснення технологічних операцій;
• знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції і зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, екологічний стан діючих виробництв;
• знати вимоги стандартів до якості основної сировини, допоміжних матеріалів і цільової продукції;
• знати схему і методи хіміко-технологічного і мікробіологічного контролю виробництва;
• знати сучасні та перспективні способи утилізації відходів і вторинної сировини основного виробництва, шляхи зменшення та знешкодження шкідливих промислових викидів і стоків;
• вміти розробляти та вдосконалювати принципові і апаратурно-технологічні схеми виробництва ферментних препаратів;
• вміти вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, створювати ефективні технології з використанням існуючої науково-технічної інформації;
• вміти обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати та аналізувати технологічні ситуації, рівень екологічності виробництва.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
• технологія спирту та лікеро-горілчаних виробів
Кореквізити:
• ферментативний каталіз
• технологія дріжджів
• технологія пива і безалкогольних напоїв
• технологія спирту та лікеро-горілчаних виробів
Кореквізити:
• ферментативний каталіз
• технологія дріжджів
• технологія пива і безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні поняття технології ферментних препаратів. Одержання посівного матеріалу для культивування мікроорганізмів. Приготування живильних середовищ. Стерилізація у виробництві ферментних препаратів. Підготовка повітря для керування. Культивування мікроорганізмів у виробничих умовах. Отримання ферментних препаратів з культур мікроорганізмів. Одержання ферментних препаратів з рослин та органів і тканин тварин
Рекомендована література:
1. Грачева И.М. Технология ферментных препаратов. 2-е изд. перераб. и доп. – М.:Агропромиздат, 1987. – 335с.
2. Калунянц К.А., Голгер Л.И. Микробные ферментные препараты (технология и оборудование). – М: Пищевая промышленность, 1979. – 303с.
3. Лабораторный практикум по технологии ферментных препаратов. И.М.Грачева, Ю.П. Грачев, М.С. Мосичев и др. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 240с.
2. Калунянц К.А., Голгер Л.И. Микробные ферментные препараты (технология и оборудование). – М: Пищевая промышленность, 1979. – 303с.
3. Лабораторный практикум по технологии ферментных препаратов. И.М.Грачева, Ю.П. Грачев, М.С. Мосичев и др. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 240с.
Методи і критерії оцінювання:
• контрольна робота, письмові звіти з лабораторних робіт (40%)
• підсумковий контроль (60%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)
• підсумковий контроль (60%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)