Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Управління якістю інноваційних продуктів
Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.02.E.105
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: к.е.н., доц. Грибик Ігор Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Розуміння інструментів та стратегій, що мають відношення до діагностування та аналізу стану розвитку виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємств та організацій на рівні, що дозволить працевлаштування за фахом, здатність ефективно використовувати на практиці теоретичні знання.
2. . Розуміння методів та технології менеджменту, методів прийняття управлінських рішень, стилів лідерства та керівництва та розв'язання конфліктів.
3. Застосовувати набуті знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення завдань управління підприємствами та організаціями, використовуючи відомі методи.
4. Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей в управлінні підприємствами та організаціями.
5. Здійснювати пошук інформації в різних джерелах для вирішення задач ефективного управління суб’єктами господарювання в умовах ринкової економіки.
6. Уміння використовувати професійні знання, навички та компетенції в менеджменті для дослідження економічних явищ і процесів на макро- та мікрорівні.
7. Уміння планувати різноманітні види діяльності, здійснювати побудову організаційних структур управління організаціями і підрозділами, використовувати ефективні системи мотивування працівників та оплати праці, забезпечувати ефективний контроль якості робіт і регулювання управлінських процесів.
8. Уміння встановлювати та підтримувати взаємовідносини із зовнішнім середовищем, аналізувати кон'юнктуру ринку інноваційних продуктів, приймати оптимальні управлінські рішення у сфері інноваційної діяльності, забезпечувати їх документальний супровід та ефективну реалізацію на усіх рівнях управління.
9. Уміння на основі проведених досліджень розробити рекомендації щодо ефективного використання людських ресурсів суб’єктам господарювання.
10. . Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях.
11. Здатність критично оцінювати отримані результати діяльності, та аргументовано захищати прийняті рішення.
2. . Розуміння методів та технології менеджменту, методів прийняття управлінських рішень, стилів лідерства та керівництва та розв'язання конфліктів.
3. Застосовувати набуті знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення завдань управління підприємствами та організаціями, використовуючи відомі методи.
4. Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей в управлінні підприємствами та організаціями.
5. Здійснювати пошук інформації в різних джерелах для вирішення задач ефективного управління суб’єктами господарювання в умовах ринкової економіки.
6. Уміння використовувати професійні знання, навички та компетенції в менеджменті для дослідження економічних явищ і процесів на макро- та мікрорівні.
7. Уміння планувати різноманітні види діяльності, здійснювати побудову організаційних структур управління організаціями і підрозділами, використовувати ефективні системи мотивування працівників та оплати праці, забезпечувати ефективний контроль якості робіт і регулювання управлінських процесів.
8. Уміння встановлювати та підтримувати взаємовідносини із зовнішнім середовищем, аналізувати кон'юнктуру ринку інноваційних продуктів, приймати оптимальні управлінські рішення у сфері інноваційної діяльності, забезпечувати їх документальний супровід та ефективну реалізацію на усіх рівнях управління.
9. Уміння на основі проведених досліджень розробити рекомендації щодо ефективного використання людських ресурсів суб’єктам господарювання.
10. . Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях.
11. Здатність критично оцінювати отримані результати діяльності, та аргументовано захищати прийняті рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: Операційний менеджмент, Управління бізнесом, Проектування бізнес–процесів інноваційної діяльності
Короткий зміст навчальної програми:
Якість як економічна категорія та об’єкт управління. Управління якістю на основі стандартів ISO та принципах TQM. Формування якості продукту. Якість продукту: виробництво та сфера послуг. Оцінка та контроль якості. Управління витратами на забезпечення якості. Мотивування персоналу як інструмент управління якістю. Вплив змін на управління якістю.
Рекомендована література:
1. Вакуленко А.В. Управління якістю: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 2004. — 167 с.
2. Гличев А.В. Основи управлення качеством продукции. — 2-е изд. — М.:РИА "Стандартьі и качество", 2001. — 425 с.
3. Койфман Ю.І., Герус О.В., Кисельова Т.М. та ін. Міжнародна стандартизація та сертифікація систем якості: Довідник. — К.; Л.: ТК-93 "Управління якістю та забезпечення якості", 1995. — 260 с.
4. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і серифікації:Підручник. — 3-тє вид., перероб. і доп. — К.: Європ. ун-т фінансів, інформ.систем менеджм. і бізнесу, 2000. — 174 с.
5. Сімагуті Міцуакі Епоха системних інновацій. Підручник. – М.: 2006 р.- 274 с.
2. Гличев А.В. Основи управлення качеством продукции. — 2-е изд. — М.:РИА "Стандартьі и качество", 2001. — 425 с.
3. Койфман Ю.І., Герус О.В., Кисельова Т.М. та ін. Міжнародна стандартизація та сертифікація систем якості: Довідник. — К.; Л.: ТК-93 "Управління якістю та забезпечення якості", 1995. — 260 с.
4. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і серифікації:Підручник. — 3-тє вид., перероб. і доп. — К.: Європ. ун-т фінансів, інформ.систем менеджм. і бізнесу, 2000. — 174 с.
5. Сімагуті Міцуакі Епоха системних інновацій. Підручник. – М.: 2006 р.- 274 с.
Методи і критерії оцінювання:
• поточний контроль (30%) - виконання практичних завдань, усне опитування
• підсумковий контроль (70% , диференційований залік): письмова форма
• підсумковий контроль (70% , диференційований залік): письмова форма