Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Неорганічна хімія
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.6
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Фізична, аналітична та загальна хімія
Лектор: проф. Старчевський Володимир Людвікович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• розуміти сучасний стан і шляхи розвитку хімії;
• усвідомлювати роль хімії в науково-технічному прогресі, створенні нових матеріалів на базі сучасних технологій;
• розв,язувати енергетичні проблеми, шляхом раціонального використання природних багатств і охорони природи;
• мати світоглядне знання хімічних теорій і законів;
• знати фізичні і хімічні властивості, практичне значення речовин, процеси, які протікають в біогеоцинозах;
• розуміти і описувати фізичні, хімічні, біохімічні, мікробіологічні процеси, які використовуються у харчових технологіях;
• усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
• усвідомлювати роль хімії в науково-технічному прогресі, створенні нових матеріалів на базі сучасних технологій;
• розв,язувати енергетичні проблеми, шляхом раціонального використання природних багатств і охорони природи;
• мати світоглядне знання хімічних теорій і законів;
• знати фізичні і хімічні властивості, практичне значення речовин, процеси, які протікають в біогеоцинозах;
• розуміти і описувати фізичні, хімічні, біохімічні, мікробіологічні процеси, які використовуються у харчових технологіях;
• усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Аналітична хімія,
• Фізична та колоїдна хімія;,
• Теоретичні основи харчових виробництв.
• Фізична та колоїдна хімія;,
• Теоретичні основи харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми:
Основні поняття і закони хімії. Властивості основних сполук та простих речовин (металів і неметалів), їх роль і застосування у харчових технологіях. Взаємозв,язок електронної структури атомів хімічних елементів з їх положенням у Періодичній системі та властивостями. Властивості води і розчинів неелектролітів та електролітів. Теплові явища при перебігу хімічних реакцій та процесів розчинення металів до різних агресивних середовищ, можливість корозійного руйнування технологічного обладнання та методи його захисту від корозії.
Рекомендована література:
1. Яворський В.Т. Основи теоретичної хімії. Л.; НУ «Львівська політехніка», 2004. – 368с.
2. Н.В.Романова. Загальна та неорганічна хімія. К.; Ірпінь: ВТФ “Перун”, 2002. - 480с.
3. Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия. ¬ М.: Высш.школа, 1998. - 640 с.
4. Дей М., Селбин Д. Теоретическая неорганическая химия. - М.: Хими, 1976. - 568 с.
5. Карапетьнц М.Х., Дракин С.И. Общая и неорганическая химия. - М., Высш.шк., 1981. - 632 с.
2. Н.В.Романова. Загальна та неорганічна хімія. К.; Ірпінь: ВТФ “Перун”, 2002. - 480с.
3. Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия. ¬ М.: Высш.школа, 1998. - 640 с.
4. Дей М., Селбин Д. Теоретическая неорганическая химия. - М.: Хими, 1976. - 568 с.
5. Карапетьнц М.Х., Дракин С.И. Общая и неорганическая химия. - М., Высш.шк., 1981. - 632 с.
Методи і критерії оцінювання:
• усне опитування, письмові звіти з лабораторних робіт, тестовий поточний контроль (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)