Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Хімія рослинної сировини

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.02.E.86
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Шевчук Лілія Іванівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
знати особливості хімічних перетворень білків, вуглеводів, ліпідів, мінеральних речовин, які входять до складу рослинної сировини;
• знати будову, властивості, біологічне значення речовин первинного та вторинного синтезу рослинної сировини;
• володіти навичками системного аналізу якості рослинної сировини та продуктів з метою прогнозування зміни комплексу властивостей в процесі переробки та зберігання;
• вміти швидко виявляти та перешкоджати дії чинників, що сприяють псуванню рослинної сировини та матеріалів при переробці та зберіганні;
• вміти приймати раціональні технічні й технологічні рішення, грамотно і безпечно використовувати рослинну сировину.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Фізична хімія
• Біохімія
• Харчові технології (частина 2)
• Технології зберігання та перероблення продукції рослинництва
Короткий зміст навчальної програми:
•Види рослинної сировини та їх будова. Речовини первинного та вторинного синтезу. Білки рослинної сировини: будова, властивості та їх функції. Вуглеводи рослинної сировини. Сировина, що містить ліпіди. Роль ферментів та вітамінів в обмінних процесах. Рослинна сировина, що містить алкалоїди. Сапоніни рослин. Фенольні сполуки рослин. Мінеральні речовини клітинного соку рослин.
Рекомендована література:
1. Мусієнко М.М. Фізіологія рослин: підручник. – Київ, «Либідь», 2005. – 808с.
2. Власенко М.Ю. Фізіологія рослин з основами біотехнології. / М.Ю. Власенко, Л.Д.Вельямінова-Зернова, В.В.Мацкевич // – Біла Церква, 2006. – 504с.
3. Марінцова Н.Г. Біологічна хімія / Н. Г.Марінцова, С. В.Половкович, В. П.Новіков // — Л: В-во Львівської політехніки, 2013. — 336 с.
4. Вороніна Л.М. Біологічна хімія: Підручник: За ред. проф. Л.М.Вороніної. / Л.М.Вороніна, В.Ф.Десенко, Н.М.Мадієвська, В.М.Кравченко, Т.С.Сахарова, Л.Г.Савченко, Н.А.Шоно // – Х.: Основа: В-во НФАУ, 2000. – 608 с.
5. Губський Ю.І. Біохімія. Підручник. Вінниця: – Нова книга, 2009. – 664 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Письмовий контроль (контрольна робота) - (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)