Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Метрологія, стандартизація та сертифікація

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.71
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Фізична, аналітична та загальна хімія
Лектор: доц. Комаренська Зоряна Михайлівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• державну політику з питань стандартизації метрології, сертифікації;
• порядок розроблення і впровадження стандартів та інших нормативних документів;
• інформаційне забезпечення з питань сертифікації.
• встановити відповідність різних категорій та видів нормативних документів;
• підібрати нормативні документи відповідно до поставленої задачі у визначеній сфері діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу,
• Вища математика,
• Основи екології.
Короткий зміст навчальної програми:
Зміст і задачі курсу “Метрологія, стандартизація та сертифікація матеріалів і виробів”. Предмет і завдання метрології. Види і методи вимірювань. Хімічна метрологія. Метрологічні аспекти хімічного аналізу. Державна система стандартизації України. Нормативні документи зі стандартизації. Державний нагляд за додержанням стандартів. Хімічні стандарти. Управління якістю продукції. Сертифікація.
Рекомендована література:
1. Г.А. Саранча. Метрологія, стандартизація та управління якістю. К.: “Либідь”, 1993. – 256 с.
2. Р. Бичківський, В. Зорій, П. Столярчук. Основи метрологічного забезпечення. Львів: ДУ “Львівська політехніка”, 1999. – 180с.
3. Р. Бичківський. Управління якістю. Львів: ДУ “Львівська політехніка”, 2000. – 329с.
4. Р. Бичківський, П. Столярчук, Л. Сопільник, В. Друзюк. Сертифікація. Львів: ДУ “Львівська політехніка”, 2001. – 264с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, поточний контроль (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)