Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Біохімія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.18
Кількість кредитів: 8
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Никулишин Ірена Євгенівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати будову та властивості компонентів промислової сировини, принципи структурної організації білків та нуклеїнових кислот, механізм біосинтезу цих біополімерних молекул, динаміку перетворень біологічних сполук, ферментативних основ обміну речовин та енергії;
• вміти керувати перебігом біохімічних реакцій у процесі обробки сировини та напівпродуктів, формування і утворення цільової продукції;
• виявляти вміння пов’язувати питання біохімії з технологією виробництва, вміння обирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• органічна хімія;
• аналітична хімія;
• основи фізіології та гігієни харчування.

кореквізити:
• фізична та колоїдна хімія;
• вступ до фаху.
Короткий зміст навчальної програми:
Роль бiохiмiї в харчовiй промисловостi. Основні моно- та полiсахариди промислової сировини; форми природних полісахаридів. Засвоєння вуглеводів мікроорганізмами. Бiлкові речовини. Амінокислоти, їх будова та фізико-хiмiчнi властивостi. Біологічна роль ліпідів, їх структура та властивості. Роль нуклеїнових кислот у живому організмі. Хімічний склад нуклеїнових кислот, їх будова. Функцiї ДНК, РНК. Вітаміни. Ферменти, їх будова та властивості, поняття про одно- та двохкомпонентні ферменти. Основні положення ферментативного каталізу. Теорія фермент-суб¬страт¬ного комплексу. Поняття про активність ферментів, одиниці активності. Специфічність дії ферментів. Вплив температури та pН середовища на активність ферментів. Енергетичний обмiн, поняття про макроенергетичні сполуки. Роль АМФ, АДФ, АТФ у метаболічних процесах. Анаеробне окислення глюкози (гліколіз). Аеробне окислення глюкози (дихання). Цикл ди- і трикарбонових кислот ( цикл Кребса). Типи бродіння та енергетика процесів. Різноманітність шляхів дисиміляції білків, жирів, вуглеводів та єдність вказаних процесів у клітині.
Рекомендована література:
1.Губський.Ю.І. Біоорганічна хімія : підручник / Ю.І. Губський // Вінниця: 2004. – 375 с.
2.Губськии? Ю.І. Біохімія: підручник / Ю.І. Губський // Нова книга: 2007. – 658 с.
3.Кучеренко М.Є. Біохімія: підручник / М.Є.Кучеренко, Ю.Д.Бабенюк, О.М.Васильєв [та ін.] // К.: ВПЦ "Киі?вськии? університет" . - 2002. – 127 c.
4.Сиволоб А.В. Молекулярна біологія : підручник / А.В. Сиволоб // К. : Вид.-поліграф. центр Киі?вськии? університет. - 2008. - 384 с.

Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (70%)