Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Хімія та біотехнологія вина

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.01.E.82
Кількість кредитів: 10
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Дзіняк Богдан Остапович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Знати кваліфікацію та властивості різних типів вин.
• Знати характеристику та вимоги стандартів на основну сировину з врахуванням сортів та зон її вирощування, допоміжну сировину та матеріали, а також на цільові продукти виробництва.
• Знати фактори, які визначають якість винограду, процеси, які відбуваються у ягоді винограду при достиганні.
• Знати наукові основи і сучасні способи транспортування та зберігання сировини, а також її перероблення на сусло.
• Знати наукові основи сучасних технологічних процесів та практику їх застосування у виноробстві.
• Знати систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю, а також мати уявлення про систему сертифікації продукції та атестації виробництва.
• Вміти визначати показники технічної зрілості винограду.
• Вміти здійснювати технологічний процес згідно діючого регламенту.
• Вміти забезпечувати кондиційність та розливостійкість вин різних типів.
• Вміти оцінювати якість цільової продукції виноробства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Біохімія
• Технічна мікробіологія
• Теоретичні основи технологій харчових виробництв
кореквізити:
• Технологія пива та безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми:
Склад і властивості виноградних вин. Класифікація вин. Виноград як сировина для виноробства. Виробничі приміщення і технологічне обладнання вин заводів. Наукові основи технології вина: перероблення винограду, спиртове бродіння сусла, витримка виноматеріалів, освітлення і стабілізація вин, забезпечення кондиційності вин. Хвороби, вади та недоліки вин. Розлив вин.
Рекомендована література:
1. Дзіняк Б.О., Субтельний Р.О. Технологія вина. Електронний навчально-методичний комплекс. ВНС ЛП. (http://vns.lp.edu.ua/moodle/course/view.php?id=7550). - 2015 р. - 122с.
2. Валуйко Г.Г., Домарецький В.А., Загоруйко В.О. Технологія вина. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 592с.
3. Шольц-Куліков Є.П., Русаков В.О., Домарецький В.А., Фуркевич В.О. Вступ до харчової технології та інженерії (виноробство)/ За ред. Є.П. Шольца-Кулікова. - К.: УДУХТ, 2000. - 92 с.
4. Кишковский З.Н., Мержаниан А.А. Технология вина.- М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. - 504с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)