Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Екологія харчових виробництв

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.69
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Березовська Наталія Іванівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Мати уявлення про екологічний стан та перспективи розвитку сучасних підприємств харчової промисловості, об’єми, характеристику основних відходів
• Мати знання екологічного стану харчових виробництв виробництв, методи контролю їх фізико-механічних властивостей та хімічного складу;
• Вміти розробляти технологічні схеми утилізації побічних продуктів та вторинної сировини з урахуванням специфіки кожного харчового виробництва
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Харчові технології
• Теоретичні основи харчових технологій
• Контроль якості та безпеки харчових продуктів
• Мікробіологія харчових виробництв
Короткий зміст навчальної програми:
Характеристика відходів харчових виробництв. Переробка відходів м’ясо-молочного, цукрового борошняно-круп’яного, макаронного та хлібопекарського, консервного, крохмального виробництв. Утилізація відходів виробництва риби, олії. Утилізація відходів бродильних, мікробіологічних виробництв, ферментних препаратів. Очищення стічних вод та газових викидів на харчових підприємствах.
Рекомендована література:
1. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів. К.: НУХТ, 2003. – 568 с.
2. Технология пищевых продуктов: Учебник / Под ред. Д-ра техн.наук. проф. А.И.Украинца. – К: Издательский дом «Аскания», 2008.-736с
3. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. Вінниця, 2006. – 306 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)