Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технології оздоровчих харчових продуктів

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.01.E.80
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Кічура Дарія Богданівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• загальні відомості про сировину харчових виробництв;
• наукові основи технології харчових виробництв;
• основи технології виробництва харчових продуктів, виробництво яких базується на рослинній та тваринній сировині;
• інформація про взаємозв’язок між технологіями різних продуктів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Основи біохімії та мікробіології;
• Харчові технології;
• Процеси та апарати харчових виробництв;
• Органічна хімія.
Короткий зміст навчальної програми:
Вступ. Предмет, зміст і основні розділи курсу. Харчові продукти. Роль харчових продуктів в організмі. Склад харчових продуктів і властивості складових частин. Нормування якості харчових продуктів. Сировина харчових виробництв. Зберігання сировини. Наукові основи харчових технологій. Матеріальні та теплові баланси харчових технологій. Технологія хліба. Технологія макаронних виробів. Технологія кондитерських виробництв. Технологія цукрового виробництва. Технологія крохмалю і крохмалопродуктів. Технологія жирів і масел. Технології одержання основних продуктів бродильних виробництв, а саме: спирт, пиво й вино. Вода і способи водопідготовки в харчовій промисловості. Харчові і біологічно-активні добавки. Технологія ферментних препаратів. Технологія хлібопекарських дріжджів. Технологія харчових кислот і оцту. Технологія квасу. Технологія лікеро-горілчаних виробів. Технологія безалкогольних напоїв. Технологія чаю. Технологія екстрактів і концентратів з хмелю. Технологія пектину. Технологія продуктів із сої. Основні способи дії на мікрофлору харчових продуктів.
Рекомендована література:
1. Кічура Д. Б. Основи технології харчових виробництв. Конспект лекцій з курсу "Технологія виробництва харчової та переробної промисловості" / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету "Львівська політехніка", 2012. – 142 с.
2. Технологія одержання основних харчових продуктів на основі рослинної сировини: Методичні вказівки з курсу Технологія виробництва харчової та переробної промисловості / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету "Львівська політехніка", 2014. – 69 с.
3. Технологія одержання основних харчових продуктів на основі тваринної сировини: Методичні вказівки з курсу Технологія виробництва харчової та переробної промисловості / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету Львівська політехніка, 2014. – 48 с.
4.Мальцев П.М. Технология бродильных производств. M.: Пищевая промышленность, 1980. – 560 с.
5. Домарецький В. А., Остапчук М. В., Українець А. І Технологія харчових продуктів Київ: НУХТ, 2003. – 572 с.
6. Технология пищевых производств / А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под ред. А.П.Нечаев. – М.:Колос, 2005.- 768 с.
7. Кретов И. Т., Антипов С. Т., Шахов С. В. Инженерные расчеты технологического оборудования предприятий бродильной промышленности M.: КолосС, 2004. – 391 с.
8. Товажнянський Л.Л., Бухкало С.І., Капустенко П.О. Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 832 с.


Методи і критерії оцінювання:

– Поточний контроль: письмові звіти з практичних робіт, усне опитування (30%);
– Залік (70 %).