Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи інформаційних технологій і моделювання в галузі

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.50
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доц. Чайківський Т.В.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
повинен знати основні принципи побудови математичної моделі хіміко-технологічного процесу та методи їх оптимізації;
повинен вміти: правильно сформулювати задачу, вибрати метод моделювання, вибрати фактори впливу, функції відгуку та критерії оптимізації, вибрати обладнання, враховуючи характер руху матеріальних потоків
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Математика, Фізична та колоїдна хімія, Процеси і апарати харчових виробництв, Метрологія, стандартизація та сертифікація
Короткий зміст навчальної програми:
Основні поняття методу моделювання. Способи моделювання. Хіміко-технологічний процес як система. Деякі особливості моделей і задач математичного моделювання. Основні принципи організації та первинної обробки даних експерименту. Основні принципи побудови регресійних моделей. Організація активного експерименту. Організація експерименту в моделюванні багатокомпонентних систем. Організація експерименту у розв’язуванні задач оптимізації. Аналіз та опис процесів в потоці.
Рекомендована література:
1. Рудавський Ю.К., Мокрий Є.М., Піх З.Г. та ін. Математичні методи в хімії та хімічній технології. Львів: В-во Світ. 1993. ?206с.
2. Закгейм А.Ю. Введение в моделирование химико-технологических процессов. М.: Химия. ?1982. ?287с.
3. http://vns.lpnu.ua
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (40%) — контрольна робота, усне опитування Підсумковий контроль (60%) — диференційований залік