Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Контроль якості та безпечності харчових продуктів

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.57
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Мельник Степан Романович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати сучасні концепції управління якістю та безпечності харчових продуктів;
• вміти використовувати отримані знання в практичній діяльності під час контролю якості та безпечності харчових продуктів;
• знати основні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів;
• знати принципи і послідовність застосування аналітичних методів контролю технологічних процесів;
• знати показники якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції харчової промисловості;
• вміти використовувати методи аналізу для контролю харчових продуктів;
• оцінювати якість та безпеку сировини, напівфабрикатів та готової продукції харчового виробництва відповідно до нормативних вимог;
• вміти самостійно проводити аналітичний контроль якості продуктів харчування
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Метрологія, стандартизація та сертифікація
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
• Харчова хімія
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Технологія продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми:
Принципи гарантування якості та безпечності харчових продуктів. Стандартизація та сертифікація харчових продуктів. Хіміко-технологічний контроль харчових виробництв. Органолептичний аналіз якості продуктів. Механічний аналіз і визначення фізичних показників харчових продуктів. Методи визначення вологості, вмісту сухих та екстрактивних речовин і зольності, вмісту спирту, вуглеводів, азоту, фосфору і жиру, вуглекислоти і кисню в напоях. Методи визначення кислотності та окисно-відновного потенціалу, колірності та каламутності. Методи контролю вмісту мікрокількостей домішок у продуктах харчування. Методи визначення фальсифікації продуктів харчування.
Рекомендована література:
1. • Мельник С. Р., Мельник Ю. Р., Дзіняк Б. О., Піх З. Г. Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Навчальний посібник. Львів: Видавництво “Левада”, 2018. 224 с.
• Родина Т. Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров: Учебник для студ. высш. учеб, заведений. Москва: Издательский центр «Академия», 2004. 208 с.
• Джексон Р. С. Дегустация вин. Руководство профессионального дегустатора ; пер. с англ. Под. общ. ред. д-ра техн. наук проф. А. Л. Панасюка. Санкт-Петербург: Профессия. 2006. 360 с.
• Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. Київ.: «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)