Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Технології екстрактів і напоїв
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.02.E.90
Кількість кредитів: 10
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Хлібишин Юрій Ярославович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати основні технологічні, технічні та техніко-економічні терміни та поняття в даній галузі;
• знати наукові основи сучасних технологічних процесів виробництв екстрактів і напоїв та способи їх практичної реалізації;
• знати основні принципи технології виробництва екстрактів і напоїв;
• вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, вирішувати завдання підвищення якості продукції і вдосконалення технології виробництва напоїв різних сортів;
• вдосконалити апаратурно-технологічну схему виробництва багатокомпонентних напоїв,
• обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати.
• знати наукові основи сучасних технологічних процесів виробництв екстрактів і напоїв та способи їх практичної реалізації;
• знати основні принципи технології виробництва екстрактів і напоїв;
• вибирати оптимальні параметри здійснення технологічних операцій, вирішувати завдання підвищення якості продукції і вдосконалення технології виробництва напоїв різних сортів;
• вдосконалити апаратурно-технологічну схему виробництва багатокомпонентних напоїв,
• обирати раціональні технологічні рішення і науково їх обґрунтовувати.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
• Харчова хімія
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Технологія продуктів бродіння
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
• Харчова хімія
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Технологія продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми:
Рослинна сировина у виробництві екстрактів та напоїв. Класифікація рослинної сировини. Хімічний склад рослинної сировини. Характеристика окремих видів рослинної сировини, її приймання та зберігання.
Консервування соків. Зберігання, вихід та характеристика спиртованих соків
Приготування спиртованих морсів.
Принципова технологічна схема приготування морсів. Фізико-хімічні основи процесу настоювання. Технологія настоювання. Вихід та характеристика спиртованих морсів.
Приготування спиртованих напоїв .
Принципова технологічна схема приготування напоїв.
Приготування ароматних спиртів.
Фізико-хімічні основи дистиляції. Одержання ароматного спирт та загальний порядок дистиляції. Витрати сировини та вихід ароматного спирту.
Основні матеріали у виробництві екстрактів та напоїв. Їх характеристика. Цукор. Мед. Органічні кислоти. Ефірні олії. Есенції та інші ароматизатори. Виноградні вина і коньяки. Барвники: натуральні, синтетичні, колер. Приготування екстрактів, наливок, напоїв.
Класифікація і асортимент напоїв. Купажування напоїв. Фільтрування напоїв. Оцінювання якості напоїв: значення органолептичних досліджень, смак та смакові відчуття, бальна оцінка напоїв.
Рекомендована література:
1. Домарецький В. А., Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини : підр. / В.А. Домарецький, В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов; за ред. В. А. Домарецького. – Вінниця: Нова Книга Ю 2005. – 408 с.
2. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.
3. Гніцевич, В. А. Технологія напоїв: навч. посіб. / В. А. Гніцевич, Г. Ф. Коршунова, Н. А. Федотова. – Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Кафедра технології в ресторанному господарстві:- Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. – 312 с.
4. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.
Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.
2. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.
3. Гніцевич, В. А. Технологія напоїв: навч. посіб. / В. А. Гніцевич, Г. Ф. Коршунова, Н. А. Федотова. – Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Кафедра технології в ресторанному господарстві:- Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. – 312 с.
4. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.
Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.
Методи і критерії оцінювання:
• Семестровий контроль – іспит - 60 балів. Поточний контроль – письмовий контроль (звіт з практичної роботи), письмовий експресс-контроль. - 40 балів.