Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Технології жирів
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.M.67
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Ст викладач Оробчук Оксана Михайлівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати фізико-хімічні і технологічні властивості і особливості сировини для виробництва жирів і жирозамінників;
• знати оптимальні технологічні показники процесу гідратації –нейтралізації, відбілювання, дезодорації рослинної олії;
• знати теоретичні основи, технологію і організацію виробництва жирів і жирозамінників;
• вміти самостійно проводити аналітичний контроль якості жирів і жирозамінників.
• знати оптимальні технологічні показники процесу гідратації –нейтралізації, відбілювання, дезодорації рослинної олії;
• знати теоретичні основи, технологію і організацію виробництва жирів і жирозамінників;
• вміти самостійно проводити аналітичний контроль якості жирів і жирозамінників.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
кореквізити:
• Технології продуктів бродіння
• Контроль якості та безпеки харчових продуктів
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
кореквізити:
• Технології продуктів бродіння
• Контроль якості та безпеки харчових продуктів
Короткий зміст навчальної програми:
Олійна сировина. Насіння й плоди олійних культур. Технологія виробництва жирів рослинного походження. Підготовка олійної сировини до видобутку олії та видобуток методом механічного віджиму. Подрібнення насіння та продуктів його переробки. Волого-теплова обробка м’ятки. Розчинники й підготовка матеріалу. Екстракція заглибленням (занурюванням). Екстракція ступеневим зрошенням. Відгонка (випаровування розчинника з міцели. Відгонка розчинника зі шроту. Регенерація та рекуперація розчинника. Виробництво тваринних харчових, технічних жирів. Витоплювання тваринних жирів. Тваринна харчова жирова сировина. Вид, вихід, характеристика жирової сировини.
Рекомендована література:
1. Паска М.З. Технологія тваринних жирів: навч. посібн. / М.З. Паска - Львів: 2011. – 135 с..
2. Кравців Р.Й. Технологія жирів: навч.посібн. / Р.Й. Кравців, М.З. Паска, І.М. Ощипок. – Львів, 2008. – 112 с..
3. Лабораторный практикум по технологии переработки жиров / Н.С. Арутюнян, Л.И. Янова. – М.: Агропромиздат, 1991. – 160 с.
2. Кравців Р.Й. Технологія жирів: навч.посібн. / Р.Й. Кравців, М.З. Паска, І.М. Ощипок. – Львів, 2008. – 112 с..
3. Лабораторный практикум по технологии переработки жиров / Н.С. Арутюнян, Л.И. Янова. – М.: Агропромиздат, 1991. – 160 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)