Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Фізична та колоїдна хімія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.14
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Фізична, аналітична та загальна хімія
Лектор: доцент, к.х.н. Кочубей Вікторія Віталіївна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• вміти застосовувати закони термодинаміки до хімічних процесів;
• вміти використовувати елементи фазової рівноваги та вчення про розчини для розуміння суті технологічний процесів;
• вміти застосовувати закони хімічної кінетики до проведення контролю якості харчових продуктів;
• вміти використовувати набуті знання з властивостей дисперсних систем у харчових виробництвах;
• вміти математично та графічно розв’язувати задачі на основі методів і прикладів фізичної та колоїдної хімії, узагальнювати отримані дані та пов’язувати їх із практичним застосуванням за профілем фаху;
• мати уявлення про основні перспективи практичного застосування законів фізичної та колоїдної хімії для дослідження різноманітних фізико-хімічних процесів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізит
• Фізика,
• Неорганічна хімія,
• Математика,
• Органічна хімія
Кореквізити
• Біохімія
• Технічна мікробіологія
• Харчові технології
• Контроль якості та безпеки харчових продуктів
Короткий зміст навчальної програми:
Хімічна термодинаміка (закони термодинаміки, термохімія, термодинамічні потенціали). Хімічна рівновага (закон діючих мас, залежність рівноваги від зовнішніх факторів). Термодинаміка розчинів (класифікація розчинів, властивості розчинів). Термодинаміка фазової рівноваги (фазова рівновага в одно- та двохкомпонентних системах). Електрохімія (розчини електролітів, електродні процеси, гальванічні елементи). Формальна кінетика і каталіз. Поверхневі явища та їх класифікація, адсорбційні рівноваги, електричні явища на межі поділу фаз, агрегативна стійкість дисперсних систем, оптичні та молекулярно-кінетичні властивості дисперсних систем, властивості розчинів поверхнево-активних речовин та високомолекулярних сполук.
Рекомендована література:
1. Кочубей В.В., Бутиліна Н.О., Топільницький П.І., Раєвський Ю.А. Навчальний посібник ”Фізична хімія”. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2008. – 111 с.
2. Раєвський Ю.А., Ван-Чин-Сян Ю.Я., Дібрівний В.М. Фізична хімія, частина 1. Навч. Посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. - 120 с.
3. Дібрівний В.М., Сергеєв В.В., Ван-Чин-Сян Ю.Я. Курс колоїдної хімії (Поверхневі явища та дисперсні системи): Навчальний посібник. – Львів: «Інтелект – Захід», 2008. – 160 с.
4. Раєвський Ю.А., Ван-Чин-Сян Ю.Я., Дібрівний В.М. Фізична хімія, частина.2. Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 135 с.
5. В. А. Волошинець, О. В. Решетняк. Фізична хімія навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 156 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, виконання розрахунково-графічної роботи, контрольна робота (40%)
• Контрольний захід - екзамен у письмово-усній формі (60%)