Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Основи фізіології та гігієни харчування
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.51
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів
Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
– Знати теоретичні основи нейрогуморальної системи регуляції їжі та шляхів її травлення; фізіолого-гігієнічні основи харчування людей розумової праці, студентів, різних професійних груп; джерела і шляхи забруднення харчових продуктів ксенобіотиками;
– уміти використовувати сучасні методи санітарно-гігієнічного контролю у харчових технологіях з метою покращення якості продуктів;
– мати уявлення щодо причин виникнення харчових захворювань, використовувати методи запобігання та боротьби з цими явищами;
– розуміти сучасний стан харчування населення в Україні та шляхи його покращення.
– уміти використовувати сучасні методи санітарно-гігієнічного контролю у харчових технологіях з метою покращення якості продуктів;
– мати уявлення щодо причин виникнення харчових захворювань, використовувати методи запобігання та боротьби з цими явищами;
– розуміти сучасний стан харчування населення в Україні та шляхи його покращення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
– Неорганічна хімія;
– Фізика.
Кореквізити:
– Аналітична хімія;
– Мікробіологія харчових виробництв;
– Контроль якості та безпеки харчових продуктів.
– Неорганічна хімія;
– Фізика.
Кореквізити:
– Аналітична хімія;
– Мікробіологія харчових виробництв;
– Контроль якості та безпеки харчових продуктів.
Короткий зміст навчальної програми:
Нейрогуморальна система регуляції їжі. Шляхи травлення їжі. Фізіологічна роль білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів. Новітні продукти харчування. Норми харчування для населення України. Санітарна експертиза харчових продуктів. Джерела і шляхи забруднення харчових продуктів ксенобіотиками. Харчові отруєння мікробної природи та немікробного походження.
Рекомендована література:
1. Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. - К.: "Центр учбової літератури", 2010.- 336 с.
2. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. - К.: "Здоров’я", 2000.- 336 с.
3. Паляниця Л.Я. Методичні вказівки та контрольна робота з дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» для студентів спеціальності 181 Харчові технології / Навчальне видання НУ “Львівська політехніка”.- Львів, 2016. – 24 с.
4. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=564.
2. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. - К.: "Здоров’я", 2000.- 336 с.
3. Паляниця Л.Я. Методичні вказівки та контрольна робота з дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» для студентів спеціальності 181 Харчові технології / Навчальне видання НУ “Львівська політехніка”.- Львів, 2016. – 24 с.
4. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=564.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль:
– письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%);
– підсумковий контроль (70 %).
– письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%);
– підсумковий контроль (70 %).