Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технічна мікробіологія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.20
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент кафедри технології органічних продуктів Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
– Знати основні терміни, визначення та поняття технічної мікробіології;
– знати теоретичні основи мікробіологічних процесів, що лежать в основі харчових технологій;
– уміти виявляти морфологічні, фізіологічні та культуральні особливості мікроорганізмів;
– здатність оцінити роль мікроорганізмів у виробництві харчових і технічних продуктів;
– здатність пояснити вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів;
– здатність виявляти сторонню мікрофлору та вибирати ефективні способи боротьби з контамінантними мікроорганізмами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
– Органічна хімія;
– Основи фізіології та гігієни харчування.
Кореквізити:
– Біохімія;
– Мікробіологія харчових виробництв;
– Харчові технології;
– Контроль якості та безпеки харчових продуктів.
Короткий зміст навчальної програми:
Положення та особливості мікроорганізмів серед інших живих істот. Морфологія прокаріотів. Поняття про віруси та фаги. Морфологія дріжджів. Особливості біологічної організації мікроміцетів. Живлення мікроорганізмів. Типи обміну речовин у мікроорганізмів. Культивування та ріст мікроорганізмів. Нагромаджувальні та чисті культури мікроорганізмів. Вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів. Промислове використання мікроорганізмів. Екологія мікроорганізмів. Мікробіологічний контроль на підприємствах харчової промисловості.
Рекомендована література:
1. Технічна мікробіологія: навч. посіб. / Л.В. Капельянц, Л.М. Пилипенко, А.В. Єгорова, та ін.; за ред. Л.В. Капельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308с.
2. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с.
3. Современная микробиология. / Под ред. Й. Ленгемера, Г.Древса и Г.Шлегеля. В 2-х томах. - М.: Мир, 2005. - 656 с., 496с.
4. Пирог Т.П. Загальна мікробіологія: підручник. – К.: НУХТ, 2010. – 623с.
5. Паляниця Л.Я. Технічна мікробіологія: конспект лекцій для студентів базового напряму 6.051701 – харчові технології та інженерія усіх форм навчання. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 50 c.
6. http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=727.
Методи і критерії оцінювання:
– Поточний контроль: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%).
– Екзамен (70 %).