Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Харчова хімія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.01.E.78
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Шевчук Лілія Іванівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати особливості хімічних перетворень білків, вуглеводів, ліпідів, мінеральних елементів, які відбуваються при зберіганні та використанні продуктів харчування;
• знати будову, властивості, біологічне значення макронутрієнтів та мікронутрієнтів та їх обмін в організмі людини;
• володіти навичками системного аналізу якості сировини та продуктів з метою прогнозування зміни комплексу властивостей в процесі переробки, зберігання та приготування продуктів з відповідними властивостями;
• вміти швидко виявляти та перешкоджати дії чинників, що сприяють псуванню сировини та матеріалів при переробці та зберіганні;
• вміти управляти виробничими процесами, приймати раціональні технічні й технологічні рішення та грамотно і безпечно використовувати харчові продукти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Неорганічна хімія
• Органічна хімія
• Аналітична хімія
• Технології продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми:
Хімія харчових речовин та харчування людини. Білки: будова, властивості та їх функції. Харчові алергії. Білки харчової сировини та нові форми білкової їжі. Перетворення білків у технологічному потоці. Вуглеводи: будова, властивості, біологічна роль, використання в харчовій промисловості. Перетворення вуглеводів під час виробництва харчових продуктів. Методи визначення вуглеводів у харчових продуктах. Ліпіди. Будова, властивості, сучасні погляди на роль ліпідів та використання в харчовій промисловості. Харчова цінність олій та жирів. Перетворення ліпідів при виготовленні продуктів харчування. Роль мінеральних речовин в організмі людини. Вплив технічної обробки на мінеральний склад продуктів харчування. Роль вітамінів у харчуванні людини та проблема забезпечення ними організму. Загальна характеристика харчових та біологічно-активних добавок. Безпека продуктів харчування. Основи раціонального харчування.
Рекомендована література:
1. Ластухін Ю.О., Воронов С.А. Органічна хімія. – Л.: Центр Європи, 2009.- 868с.
2. Лабій Ю.М. Харчова хімія. Навчальний посібник. – Ів.-Фр: ПНУ, 2012. -104с.
3. Скоробогатий Я.П. Харчова хімія. Навчальний посібник. / Я.П.Скоробогатий, А.В.Гузій, О.М.Заверуха / – Л.: Новий Світ, 2000, 2012. – 513с.
4. Дуленко Л.В. Харчова хімія. Навчальний посібник. / Л.В.Дуленко, Ю.А.Горяйнова, А.В.Полякова / - К.: Кондор, 2012. – 248с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (40%)
• підсумковий контроль (60 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)