Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Започаткування малого бізнесу

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.06.E.173
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Андрійчук Юлія Артурівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен знати:
- економічні особливості розвитку ринкової економіки, господарський механізм підприємницьких структур в умовах становлення ринкової економіки України;
- основні законодавчі акти, що регулюють їх діяльність;
- етапи формування та розвитку трудових ресурсів;
- ведення аналізу результатів роботи та сучасні методи управління підприємницькими структурами.
У результаті вивчення модуля студент повинен вміти:
- розраховувати техніко-економічні показники та розв’язувати задачі в галузі використання матеріальних і трудових ресурсів, в галузі бізнес-планування, управління;
- визначати показники економічної оцінки практичних рішень;
- приймати оптимальні рішення та оцінювати результати діяльності підприємницьких структур.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Кореквізити: Захист бакалаврської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми:
Характеристика сучасного стану розвитку економіки. Суть економічної науки. Виникнення та еволюція поняття підприємництва. Підприємець, бізнесмен, менеджер. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності. Перелік документів для реєстрації підприємства. Сутність і функції підприємництва. Складові сфери підприємницької діяльності. Умови та принципи підприємницької діяльності. Економічні ризики у підприємницькій діяльності. Зарубіжний досвід психології підприємництва. Порівняльний аналіз психології японського та американського бізнесу. Місце й роль підприємництва в ринковій економіці. Ринок та його функції. Закони функціонування ринку і поведінки товаровиробників. Попит, закон попиту. Пропозиція, закон пропозиції. Рівноважна ціна. Закони, які управляють поведінкою підприємців-товаровиробників. Корисність, гранична корисність. Конкуренція як засіб реалізації підприємництва. Основні ринкові ситуації та їх сутність. Форми та методи конкурентної боротьби. Конкурентоспроможність підприємця. Методи оцінки монополізації ринку. Ціни і ціноутворення в підприємницькій діяльності. Сутність, функції й технологія менеджменту. Фінансовий менеджмент як складова методів менеджменту та сфери підприємницької діяльності. Роль фінансів та фінансового менеджменту в підприємницькій діяльності. Нарахування простих та складних відсотків кредитних угод в підприємництві. Загальна величина виплат з нарахованими відсотками. Споживчий кредит. Визначення точних та звичайних відсотків. Практика нарахування відсотків у різних країнах.
Рекомендована література:
1. „Господарський Кодекс України” № 436-IV від 16.01.2003 // ВВР, 2003, №№ 18, 19-20, 21-22.
2. Захарчин Г.М. Основи підприємництва: Навч. посіб. / Г.М. Захарчин. – К.: Знання, 2008. – 437 с.
3. Полянко В.В. Основи підприємництва: Навч. посіб. / В.В. Полянко, А.В. Круглянко. – К.: Дакор, КНТ, 2008. – 176 с.
4. Кучеренко В.Р., Доброва Н.В., Квач Я.П., Осіпова М.М. Основи бізнесу. Практичний курс (зб. вправ, задач, тестів): Навч. посіб. / За ред.. В.Р.Кучеренка. – К: Центр учб. літ-ри, 2010. – 176 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (30%): індивідуальні письмові практичні завдання, усне опитування.
Підсумковий контроль (70%, іспит): тестування, усна компонента.