Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Стратегічне управління підприємством

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.01.E.89
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: д.е.н., доц. Карий Олег Ігорович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• розуміння інструментів та стратегій, що мають відношення до діагностування та аналізу стану розвитку виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємств та організацій на рівні, що дозволить працевлаштування за фахом, здатність ефективно використовувати на практиці теоретичні знання;
• здатність продемонструвати базові знання у сфері стратегічного, операційного, інноваційного, антикризового, фінансового, інвестиційного, антисипативного, креативного управління організаціями та їх підрозділами;
• поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності підприємств та організацій з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних та виробничих інтересів;
• здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Управління бізнесом,
• Управління інноваційною діяльністю.
• Основи управління фінансами.
кореквізити:
• Інвестиційний менеджмент
Короткий зміст навчальної програми:
Концептуальні засади теорії стратегічного управління. Рівні стратегічних рішень та типологія стратегій підприємства. Етапи стратегічного управління. Моделі стратегічного планування. Формування бачення, місії та цілей підприємства. Стратегічний аналіз зовнішнього оточення та внутрішнього середовища підприємства. Стратегічний потенціал підприємства. Формування конкурентних переваг підприємства. Види стратегічного управління. Портфельні стратегії та управління стратегічною позицією підприємства. Генерування стратегій та умови їх реалізації. Стратегічний контроль в процесі стратегічних перетворень на підприємстві.
Рекомендована література:
1. Дикань В.Л. Стратегічне управління: навч. посібник / В.Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – 272 с.
2. Ефективність стратегічного управління підприємствами: сучасні проблеми та перспективи їх вирішення: монографія / В.П. Мікловда, І.Г. Брітченко, Н.Ю. Кубіній, Ю.О. Дідович - Полтава: ПУЕТ, 2013. - 218 с.
3. Кіндрацька Г.І. Стратегічний менеджмент: навч. посібник/ Г.І. Кіндрацька. - 2-ге вид., перероб. і доповн. - К. : Знання, 2010. - 406 с.
4. Подольчак Н.Ю. Стратегічний менеджмент: навч. посібник / Н.Ю. Подольчак. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 400 с.
5. Теорія та практика управління економічним розвитком підприємства: монографія: в 2 т. / За заг. ред. О.В. Кендюхова. – Донецьк: ДВНЗ «ДонНТУ», 2013. – Т. 1. – 344 с.
Методи і критерії оцінювання:
• поточний контроль (30%) - виконання практичних завдань, усне опитування
• підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)