Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технології лідерства в організації

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.06.E.183
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Винничук Роксолана Олександрівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен знати:
- предмет і завдань дисципліни «Технологія лідерства в організації»;
- основні теоретичні засади та принципи розроблення технологій лідерства в організації;
- теоретичні і практичні навики виявлення особових і організаційних джерел основ влади в організації та їх ефективне застосування до системи управління організацією;
- підходи до формування координації взаємин лідера, персоналу і окремого працівника;
- методи прогнозування, планування, організування та контролювання діяльності лідера у складі персоналу;
- інструментарій діагностування процесів розвитку лідерських навиків персоналу організацій;
- застосування інформаційно-комунікаційних, організаційних, правових та інших прийомів формування лідерських компетенцій.
У результаті вивчення модуля студент повинен вміти:
- здійснювати раціональну організацію власної праці та праці підлеглих, розподіляти повноваження, використовувати ефективні системи мотивації та оплати праці, підтримувати організаційну культуру;
- формувати уявлення про інноваційні технології управління людськими ресурсами організацією з позиції особливості функціонування управлінського лідерства як особливих відносин між керівником і підлеглими;
- використовувати резервні можливості індивідів і груп для досягнення організаційних цілей;
- формувати у підлеглих лідерські навики мислення, поведінки та діяння;
- ухвалювати обґрунтовані стратегічні рішення у сфері управління персоналом.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: Основи менеджменту, Управління персоналом, Корпоративна культура, Економіка праці, Менеджмент організацій.
Корреквізити: Управління конфліктами, Управління талантами, HR-брендинг, Управління знаннями.
Короткий зміст навчальної програми:
Вивчення дисципліни «Технологія лідерства в організації» має на меті формування компетенцій у сфері управлінського лідерства в умовах хаотичного і непередбачуваного середовища, що вимагає використання сучасних підходів. Суть управління полягає у використанні фізичних і інтелектуальних здібностей інших людей для досягнення своєї власної мети. Уміння використовувати такі здібності характеризує керівника, як лідера будь-якого колективу Дисципліна презентує рамкові основи сучасних підходів та принципів лідерства, що скеровують управлінську діяльність та зумовлюють її ефективність в господарському, в приватному, і публічному секторах. Розглядаються основні характеристики лідерства як компетенції керівників в контексті найкращих практик управління людськими ресурсами та орієнтації на результати, в тому числі, з огляду на забезпечення сприятливих умов праці, індивідуального й організаційного розвитку та навчання, ведення змін тощо. Дисципліна розрахована на майбутніх фахівців менеджменту, управління людськими ресурсами, у галузі державного управління і державних службовці та усіх зацікавлених осіб у питаннях громадського лідерства.
Рекомендована література:
1. Розвиток лідерства / Л. Бізо, І. Ібрагімова, О. Кікоть, Є. Барань, Т. Федорів ; за заг. ред. І. Ібрагімової. — К. : Проект «Реформа управління персоналом на державній службі в Україні», 2012. — 400 с.
2. Нестуля О.О. Основи лідерства. Тренінг лідерських якостей та практичних навичок менеджера : навч. Посіб. / О.О. Нестуля, С.І. Нестуля,В.В. Карманенко. – К.: Знання, 2013. – 287 с.
3. Гошовська В.А., Пашко Л.А. Політичне лідерство : навч. посіб. – К.: НАДУ, 2013. – 300 с.
4. Евтихов, О.В. Стратегии и приемы лидерства: теория и практика / О. В. Евтихов. – СПб. : Речь, 2007. – 238 с.
5. Маак, Томас Ответственное лидерство: [пер. с англ.] / Томас Маак, Никола Плесс . – М. : Альпина Бизнес Букс, 2008. – 321 с.
6. Кови С. Лидерство, основанное на принципах: пер. с англ. / Стивен Кови. – М. : Альпина Бизнес Букс, 2008. – 302 с.
7. ВНС НУ ЛП «Технологія лідерства в організації». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=449.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (40%): розв’язування аналітичних завдань, усне опитування, тести.
Підсумковий контроль (60%, контрольні заходи, екзамен): тестування (15%), теоретичні питання (15%), проблемно-пошукові та діагностичні завдання (30%).