Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Управлінський облік

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.03.E.121
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: к.е.н., доц. Дзюбіна А.В.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• здатність з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки, аналізувати й узагальнювати зовнішню і внутрішню управлінську інформацію для здійснення планування, організування, мотивування працівників та контролю за діяльністю підлеглих в підрозділах підприємств та організацій.;
• уміння ідентифікувати, класифікувати та описувати роботу, пов’язану з управлінською діяльністю, шляхом використання аналітичних методів і методів моделювання;
• знання методологічних основ та ознайомлення з нормативною базою щодо обліку витрат фінансово-господарської діяльності підприємств, набуття вміння складати калькуляції витрат, визначати витрати, релевантні для конкретного управлінського рішення, приймати управлінські рішення на основі взаємозв'язку між витратами, обсягом діяльності та прибутком, формувати бюджети та проводити бюджетний аналіз.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити
• Менеджмент,
• Економіка підприємства,
• Бухгалтерський облік,
Кореквізити
• Фінансове управління інноваційним підприємством.
Короткий зміст навчальної програми:
Мета, зміст і організація управлінського обліку. Класифікація і поведінка витрат. Аналіз взаємозв'язку витрат, обсягу діяльності та прибутку. Методи обліку витрат та калькулювання собівартості. Системи калькулювання за повними витратами. Системи калькулювання за змінними витратами. Облік і контроль за центрами відповідальності. Бюджетування і контроль. Аналіз релевантності інформації для прийняття управлінських рішень.
Рекомендована література:
1. Войнаренко М. П. Управлінський облік : [підручник для вищ. навч. закладів] / М. П. Войнаренко, Л. П. Радецька, Л. В. Овод. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 363 с.
2. Голов С. Ф. Управленческий учет / С. Ф. Голов. – Х. : Фактор, 2009. – 779 с.
3. Нападовська Л. В. Управлінський облік : підручник для вузів / Л. В. Нападовська. – [2-ге вид., доопрац. та допов.]. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010. – 648 с.
4. Управлінський облік : підручник [для студ. вищ. навч. закл.] / Г. О. Партин, А. Г. Загородній, Т. І. Свідрик та ін.] ; Нац. ун-т "Львів. Політехніка". – Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2013. – 278 с.
5. Фаріон І. Д. Управлінський облік : навч. посібн. з практ. задачами та тест. завданнями [для студ. вищ. навч. закл.] / І. Д. Фаріон, Т. М. Писаренко ; Терноп. нац. екон. ун-т. - Тернопіль : ТНЕУ, 2011. – 387 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, диференційований залік): письмова форма 70%)