Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Публічне адміністрування

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.01.E.78
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: доцент Процак Катерина Володимирівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• базові знання з фундаментальних природничих наук, про закономірності розвитку історії, економіки, менеджменту і права, основні філософські категорії та загальнонаукові методи.
• знання і розуміння наукових принципів, що лежать в основі менеджменту.
• розуміння методів та технології менеджменту, методів прийняття управлінських рішень, стилів лідерства та керівництва та розв'язання конфліктів.
• здійснювати пошук інформації в різних джерелах для вирішення задач ефективного управління суб’єктами господарювання в умовах ринкової економіки.
• поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності підприємств та організацій з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспіль¬них, державних та виробничих інтересів.
• здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях.
• здатність бути критичним та самокритичним для розуміння факторів, які мають позитивний чи негативний вплив на комуні¬кацію, та здатність визначити та врахувати ці фактори в конкрет¬них комунікаційних ситуаціях.
• здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення.
• здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
• здатність критично оцінювати отримані результати діяльності, та аргументовано захищати прийняті рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Політологія
• Політична економія
кореквізити:
• Адміністративний менеджмент
Короткий зміст навчальної програми:
Предмет і методологічна основа публічного адміністрування. Основні теорії управління суспільством. Публічна сфера – єдність економічної, соціальної та політичної сфер. Громадянське суспільство як суб’єкт формування цілей публічного адміністрування. Публічне адміністрування та влада. Публічне адміністрування та муніципальна публічна влада. Закони та принципи публічного адміністрування. Публічне адміністрування як процес вироблення, прийняття та виконання управлінських рішень. Цінності та «дерево цілей» публічного адміністрування. Механізми, органи, методи та стилі публічного адміністрування. Бюрократія в системі публічного адміністрування. Антикорупційна діяльність у сфері публічного адміністрування. Результативність та ефективність публічного адміністрування. Основні засади публічного адміністрування в соціальній сфері. Публічне адміністрування та економіка. Найважливіші функції публічного адміністрування в сфері економіки. Корпоративна влада та публічне адміністрування в добровільних об’єднаннях. Відповідальність у публічному адмініструванні.
Рекомендована література:
1. Дзюндзюк В.Б. Публічне адміністрування в Україні: навчальний посібник / В.Б. Дзюндзюк, Н.М. Мельтюхова, Н.В.Фоміцька; за заг. ред. д-ра ф. наук, проф. В.В. Корженка, к.е.н., доц. Н.М.Мельтюхової. - Х. : Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2011. - 306 c.
2. Мельник А.Ф. Державне управління : підручник / А.Ф. Мельник, О.Ю. Оболенський, А.Ю. Васіна; за ред. А.Ф. Мельник. – К. : Знання, 2009. – 582 с.
3. Колпаков В. К. Публічне адміністрування: монографія / В. К. Колпаков [та ін.]. - Чернівці: Чернів. нац. ун-т, 2010. - 208 с.
4. Оболенський О.Ю. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Публічне управління» : наук. розробка / О.Ю. Оболенський, С.О. Борисевич, С.М. Коник. – К.: НАДУ, 2011. – 56 с.
5. Бакуменко В. Д. Державно-управлінські рішення : навч. посіб. / В. Д. Бакуменко. – К. : ВПЦ АМУ, 2012. – 344 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)